En af de ejendele, jeg har haft størst glæde af i det daglige, har været mine støjreducerende hovedtelefoner af mærket Bose QuietComfort 35ii. Jeg købte dem i foråret 2020, da COVID-19-pandemien lige var begyndt og alt var lukket ned – bortset fra at der uden for vores hus var vejarbejde det meste af det år. Støjen fra vejtromler og gravemaskiner var voldsom og kunne vare en hel arbejdsdag. Men når jeg brugte hovedtelefonerne, kunne jeg lukke støjen ude – med eller uden at lytte til musik. Senere, da jeg begyndte at arbejde på Københavns Universitet, brugte jeg hovedtelefonerne, når jeg rejste mellem Aalborg og København. Og senest havde jeg stor glæde af hovedtelefonerne på min togrejse til Rumænien for få uger siden.
Men i torsdags begyndte venstre kanal i hovedtelefonerne at skratte, og det skete mens jeg var på vej til København på en meget bøvlet togrejse – omend denne rejse er en anden historie. Til sidst var der ingen lyd i venstre kanal.
Efter alt at dømme skulle venstre højttalerenhed udskiftes.
I København kontaktede jeg et lokalt værksted, der hævdede at kunne reparere hovedtelefoner – men det eneste, de kunne, viste sig at være at de kunne skifte det genopladelige batteri. Værkstedet foreslog mig at kontakte Elgiganten, som åbenbart er den officielle danske forhandler af Bose-produkter. Ekspedienten ved Elgiganten virkede helt fortabt, da jeg henvendte mig, men kom til sidst frem til at der var to muligheder:
Jeg kunne aflevere hovedtelefonerne til Elgiganten, som så ville sende dem til Bose, der så ville kassere dem. Derefter kunne jeg så købe et nyt par hovedtelefoner til fuld pris.
Eller jeg kunne vælge ikke at aflevere hovedtelefonerne til Elgiganten. Derefter kunne jeg så købe et nyt par hovedtelefoner til fuld pris.
Jeg var på nippet til at foreslå, at der også var en tredje og lige så meningsfuld mulighed:
Jeg kunne løbe tre gange rundt om den bygning, butikken lå i. Derefter kunne jeg så købe et nyt par hovedtelefoner til fuld pris.
Det gjorde jeg nu ikke – jeg sagde tak og cyklede tilbage til arbejdet. Her spurgte jeg mine kolleger på DIKU om råd. Én foreslog et andet lokalt værksted i nærheden. En anden foreslog at jeg prøvede de mange små værksteder ude på Nørrebrogade. En tredje havde en loddekolde, som jeg kunne låne, hvis det blev nødvendigt. Alle bemærkede at det var sært og forkert, at hovedtelefoner til omkring 2000 kroner ikke nemt kan repareres på et værksted.
Jeg ringede rundt, men alle gav fortabt. De kunne kun lave standardreparationer på mobiltelefoner og tablets. Sidste håb var GreenMind, der på deres webside proklamerede at “Vi kan… reparere stort set al din elektronik”. Så dem skrev jeg til. De kunne heller ikke reparere mine hovedtelefoner, men lovede at ændre teksten på deres webside.
Jeg endte med at bestille en ny højttalerenhed i udlandet og at købe en loddekolbe og elektronik-skruetrækkere. På YouTube er der ganske udførlige anvisninger i hvordan man skifter højttalerenheder, så det vil jeg prøve, når højttalerenheden er nået frem med posten. Jeg har ikke brugt en loddekolbe siden jeg gik i 9. klasse (dvs. for 45 år siden), og dengang var jeg fummelfingret (jeg har endda svage rester af et ar fra en forbrænding, jeg pådrog mig dengang, på venstre pegefinger!) , så dette bliver lidt af et eksperiment.
På én måde er dette selvfølgelig ikke et alvorligt problem. Der er mennesker derude, der dør af sult eller dør i krig eller mister alt hvad de ejer og alle, de kender. De har ikke først og fremmest brug for hovedtelefoner, men for at kunne leve uden fare. Jeg lever til gengæld godt og trygt i et rigt land, og jeg kan godt få råd til nye hovedtelefoner. Og jeg levede i mere 50 år uden støjreducerende hovedtelefoner.
Men på en anden måde, set i et større perspektiv end min personlige ærgrelse, er det et faktisk problem, for jo flere produkter, vi ikke nemt kan reparere og skaffe reservedele til, jo mere belaster vi verden med affald og jo mere energi bliver der brugt på at fremstille nye produkter. Miljøbelastningen er ikke lille. Hvert år bliver der smidt omkring 100.000 ton elektronikaffald ud, alene i Danmark. Og når jeg kigger på Boses produktkatalog, kan jeg se, at der siden foråret 2020 er blevet lanceret flere nye modeller, som alle er tænkt som efterfølgere til de hovedtelefoner, jeg var så glad for. Også dét virker forkert.